Α ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ άλλαξε ο τρόπος διεξαγωγής της Α Εθνικής Κατηγορίας.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε την ανακοίνωση της ΕΣΟ :

Το διασυλλογικό πρωτάθλημα Α΄ εθνικής του 2008 θα διεξαχθεί με ελβετικό 7 γύρων (5 μέρες - 2 διπλοί γύροι: 1, 2-3, 4, 5-6, 7). Δεν υπάρχει υποβιβασμός και οι 20 ομάδες θα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στην τελική φάση του διασυλλογικού Α΄ εθνικής του 2009. Η ΕΣΟ θα επιχορηγήσει τις συμμετοχές όλων των ομάδων (για 12 άτομα ανά σωματείο) μέχρι του ποσού που θα συμφωνηθεί από το ΔΣ και η κατανομή θα γίνει όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Θα υπολογιστούν τα οδοιπορικά για κάθε ομάδα και το υπόλοιπο θα μοιρασθεί ισόποσα σε όλα τα σωματεία.Οι ενώσεις και τοπικές επιτροπές σύμφωνα με τις ανάγκες, τον αριθμό και τη δυναμικότητα των σωματείων τους μπορούν να διοργανώσουν τα πρωταθλήματα τους είτε:---Σε διακριτές κατηγορίες όπου η ανώτερη σε δυναμικότητα θα δίνει πρόκριση για την τελική φάση της Α΄ εθνικής της επόμενης χρονιάς (2009) ενώ για τις υπόλοιπες θα υπάρχει σύστημα ανόδου – υποβιβασμού, είτε---Σε ενιαίο όμιλο που θα συμμετάσχουν όλες οι ομάδες και η πρώτη-ες θα προκρίνονται για την τελική φάση της Α’ εθνικής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόκριση είναι τα πρωταθλήματα να διεξαχθούν με 12μελή σύνθεση. Η κατανομή των θέσεων ανά ένωση – τοπική επιτροπή έχει ως :
Ε.Σ.Σ.Ν.Α 3
Ε.Σ.Σ.Ν.Θ.Χ. 2
Ε.Σ.Σ.Κ. 1
Ε.Σ.Σ.Α.Μ.Θ. 1
Ε.Σ.Σ.ΚΕ.ΔΥ.Μ. 1
Ε.Σ.Σ.Π. 1
Ε.Σ.Σ.ΠΕ.Π. 1
Τ.Ε.Σ.Σ.Θ. 1
Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ. 1
Τ.Ε.Σ.Σ.ΑΙΓ. 1
Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε. 1
Συνολικά 14 θέσεις.

Εάν σε κάποια ένωση – τοπική επιτροπή δεν υπάρχει ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ομάδων (4 ομάδες / διπλές συναντήσεις) για τη διεξαγωγή πρωταθλήματος εθνικής κατηγορίας (12μελής σύνθεση), τότε ελάχιστη προϋπόθεση είναι ότι ο πρωταθλητής της περιοχής έδωσε τουλάχιστον 2 αγώνες σε τοπικό επίπεδο με 12μελή σύνθεση.Από το 2009 και μετάΑπό το 2009 και μετά η τελική φάση της Α΄ εθνικής θα διεξάγεται με ελβετικό σύστημα 9 γύρων (7 μέρες - 2 διπλοί γύροι: 1, 2-3, 4, 5-6, 7, 8,9) και συμμετοχή 34 ομάδων (ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με το ενδιαφέρον συμμετοχής). Η ΕΣΟ θα καλύπτει πλήρως τα έξοδα (μετακίνηση, διαμονή-διατροφή) των 10 πρώτων ομάδων (για 12 άτομα). Οι 20 πρώτες θα αποκτούν το δικαίωμα να αγωνισθούν απευθείας στην τελική φάση της Α’ εθνικής της επόμενης χρονιάς. (Αν κάποια ομάδα θέλει να λάβει μέρος στο προκριματικό όμιλο Α΄ εθνικής της περιοχής της τότε χάνει την απευθείας πρόκριση και η θέση περνάει στην ένωση που ανήκει). Οι υπόλοιπες 14 ομάδες θα πρέπει να αγωνισθούν στον προκριματικό όμιλο Α΄ εθνικής της περιοχής τους την επόμενη χρονιά προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση για την τελική φάση του ίδιου έτους.Λόγω της μεταβατικής περιόδου οι θέσεις πρόκρισης των ενώσεων – τοπικών επιτροπών από τους περιφερειακούς ομίλους Α΄ εθνικής του 2009 και του 2010 για την τελική φάση της Α΄ εθνικής του 2010 είναι ΣΥΝΟΛΙΚΑ 14. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ΕΣΣΝΑ και ΕΣΣΝΘΧ θα πρέπει να κατανείμουν ανάλογα τις θέσεις που δικαιούνται 3 και 2 αντίστοιχα (π.χ. η ΕΣΣΝΑ να προκρίνει μία από τα πρωταθλήματα του 2009 και 2 από τα πρωταθλήματα του 2010, η ΕΣΣΝΘΧ μια ανά έτος). Οι άλλες ενώσεις που έχουν μόνο μια θέση μπορούν να την καθορίσουν με αγώνα μπαράζ ανάμεσα στον πρωταθλητές του 2009-2010. Από το 2011 δεν θα υπάρχει τέτοιο ζήτημα αφού οι 14 θέσεις θα προκύπτουν από τους αντίστοιχους προκριματικούς ομίλους Α΄ εθνικής του ίδιου έτους.Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν από την αναλυτική προκήρυξη που θα εκδώσει η ΕΣΟ.

Αυτή η απόφαση της ΕΣΟ δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά, όταν μάλιστα πάρθηκε από το ΔΣ της ΕΣΟ και όχι από γενική συνέλευση έτσι ώστε να τύχει της έγκρισης των σωματείων.

Ήδη σε διάφορους δυκτιακούς χώρους έχει δημιουργηθεί έντονη αντιπαράθεση, σχετικά με τις σκοπιμότητες αυτής της απόφασης.

Ο ΣΟ ΡΙΟΥ πιστεύει ότι η ΕΣΣΠ πρέπει επειγόντως να συγκαλέσει σύσκεψη των σωματείων της περιοχής, για να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Ο ΣΟ ΡΙΟΥ απευθύνεται σε όλα τα σωματεία και τα καλεί να τοποθετηθούν παραμερίζωντας τις μέχρις ώρας αντιπαραθέσεις τους και με μπροστάρη την διοίκηση της ΕΣΣΠ να εξασφαλίσουν τα συμφέρωντα της περιοχής, γιατί υπάρχουν αρκετά σκοτεινά σημεία που πρέπει να ξεκαθαριστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: